13:00

Vellinge FF

Referat: AIF Barrikaden - Vellinge FF

Startelva (4-2-3-1): Mahmud Bakhski (juniorlagsspelare som nu gjorde sin första seniormatch) – Eshagh, Viktor T, Albin, Marcus – Patrik, Oskar W – Christoffer, Mohammed Ali Ebrahimi (juniorlagsspelare som bara gjort ett kort inhopp i en seniormatch tidigare), Shakeb – Ali Reza Hassani (juniorlagsspelare som gjort 1 eller 2 inhopp i B-laget tidigare).

Avbytare var Hicham som spelade sammanlagt en knapp timme och gick runt på de tre ”offensiva mittfältsrollerna” och Paa som kom in som mittback efter en halvtimme och spelade i den positionen resten av matchen.

Tilläggas bör att vi cirkulerade mycket i backlinjen (dock med Albin som en stark klippa i samtliga 93 min), i de tre offensiva mittfältspositionerna och också lite grann på den renodlade anfallspositionen.

Sedan Gullviksborgsplanen bedömts som ospelbar efter allt regnande var matchen flyttad till konstgräset på Pilbäcks IP i Tygelsjö där man kunde njuta av ett av alla på senare tid så efterlängtat solsken och än mer njuta på grund av den för att vara en B-lagsmatch synnerligen höga matchkvalité som bjöds.

Ska man först som sist sammanfatta vår insats kan betyget inte bli annat än fantastiskt bra i en mycket B-lagsmatch som ända fram till senare halvan fördes i ett högt tempo och med stor intensitet från båda lagen.
I första halvlek var det hur man än letade svårt att hitta nästan något att anmärka på i vår insats bortsett från att ett par av avsluten var riktigt dåliga. Alla låg bra i sina positioner i det för många aningen ovana spelsystemet. Vi höll oftast bollen på marken mot det i snitt klart mer storvuxna Vellingelaget men när vi slog höjdbollar var det oftast bollar ut mot kanterna som i stort sett alltid nådde adressaten, ibland slagna inifrån mitten men ibland också rena crossbollar.

Matchtempot var som sagt högt och inte minst vårt bolltempo var det. Vi hade ett genomgående bra passningsspel, ofta på ett tillslag och fick till en hel del riktiga mönsteranfall, samtidigt som vi var väldigt lugna i vår uppspelsfas när det behövdes och vågade spela bakåt och rulla runt bollen i backlinjen i väntan på bra offensiva passningsalternativ när det behövdes. Det kämpades också väl på alla händer och vi var resoluta i vårt närkampsspel.

Vi skapade i första halvlek också massor av klara målchanser. För att nämna några så hade Ali Reza efter assist av Mohammed Ali (som i likhet med Maksym är ytterst ovillig att avsluta själv hur bra läge han än har) redan i den 2:a min ett skott i stolpens utsida. I den 18:e minuten kom vårt första ledningsmål när Patrik slog en perfekt frispark som Oskar knoppade in relativt löst men ändå tillräckligt välplacerat för att målvakten inte skulle nå den. I den 28:e min hade Shakeb ett rungande halvdistansskott i ribban. I den 40:e min druttade deras back lite med bollen så att Christoffer kunde sno den, gå ner till linjen och spela in den till helt fria Ali Reza som bara behövde sätta till foten för att göra ännu ett ledningsmål sedan Vellinge i den 25:e min kvitterat till 1-1 efter ett riktigt mönsteranfall. Vi hade utöver det nämnda 2-3 missade frilägen med målvakten, vid ett tillfälle t.o.m. två spelare som ostört kunde avancera mot deras mål.

Vi kunde förmodligen punkterat matchen redan i första halvlek om vi varit lite bättre i avslutningarna men om Vellingespelarna visat upp samma moral som nu i andra och inte gett upp så vet man inte. I andra halvlek var det nämligen Vellinge som radade upp oändligt många målchanser och hade hela 19 avslut. Det var dock först vi som var nära ett mål när ständigt pigge, snabbe och farlige Ali Reza slog lite av en ballongboll från kanten som nästan seglade in under ribban efter att ha gått över en överraskad målvakt.

Istället för 3-1 blev det istället 2-2 ett par minuter senare, närmare bestämt i den 51:a min. Undertecknad tittade ner vid tillfället men tydligen var det en tveksam insats från Mahmud i målet som låg bakom. Sedan vidtog säkert med en viss hjälp av den kraftiga medvinden en kavalkad av målchanser från Vellinges sida och de kom allt tätare. Vi fortsatte dock länge med det fina spelet från första halvlek och precis efter att de haft ett stolpskott i den 61:a min gick vi upp och gjorde det 3-2-mål som skulle visa sig bli avgörande. Ali Reza frispelades (av vem?, info mottages tacksamt) och avslutade säkert.

Därefter började många av våra spelare tröttna allt mer utsatta för Vellinges ständiga press och mot slutet var det en kombination av tur och ett fullkomligt mirakulöst bra målvaktsspel av Mahmud - som med råge kompenserade hans tidigare nämnda misstag – och en i 80:e min utebliven straff för dem som gjorde att vi kunde hålla undan.

Som matchen utvecklade sig mot slutet måste det i rättvisans namn sägas att de nog var mer förtjänta att vinna än vi men vår insats var ändå som helhet strålande mot ett Vellinge FF som hade inte mindre än 10 spelare från A-lagsmatchen mot Liria dagen innan i sin laguppställning (medan vi hade 5 från vår varav två då spelade hela matchen, en cirka 5 minuter och de två andra inte alls).

Statistik: Hörnor: 2-3 Avslut på mål: 13-16 Avslut utanför: 4-11